Ознака: контекст

Руска идеја – историски контекст

Кога ја најавив оваа серија текстови за актуелните случувања Русија -Украина од една геополитичка, но и од една поширока философска, културолошка и историска перспектива,...

Македонија во геополитички контекст

Во колумната што излезе во „Нова Македонија“ на 29 мај 2021 г., ги назначив основните решенија за Македонија: (1) опстојба дека македонскиот идентитет и...

Македонија во геополитички контекст

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“ АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Во својот текст, академик Коцарев прави генерална анализа на геополитичкиот поредок денес и меѓусебните...

Отидовме предалеку, ама во негативен контекст

Страхил Петровски, уметник Визуелниот уметник Страхил Петровски, во Куманово, пред своите сограѓани, се претставува со сегменти од изложбата „Еха од иднината“, која беше отворена во...