Ознака: компјутери

Кина гради подводен град со моќни компјутери

Огромните количества дигитални информации што се создаваат секој ден мора да се зачуваат некаде, а Кина има една иновативна идеја за најновиот блок-центри за...

И Левица се сомнева на шпионирање на службените општински компјутери во...

По советничката група на СДСМ и Левица денеска излезе со изјава дека нарушен е интегритетот на советниците на Општина Битола од страна на владеачката...

При руски напад уништен историски украински музеј за компјутери

Еден од најголемите украински музеи за компјутери во приватна сопственост беше уништен во рускиот напад на Украина. Станува збор за музејот „Клуб 8-бит“, кој...

Молитва за луѓе опседнати со компјутери

Руската православна црква (РПЦ) осмисли 39 нови молитви, вклучувајќи и една за луѓе што се „опседнати со страста кон компјутери“. Иницијативата беше поднесена кон...

Компјутери за основните и средните училишта од Тиквешкиот регион

Повеќе од десет училишта во Кавадарци, Неготино, Демир Капија, Велес и Градско добија компјутерска опрема од компанијата „Деркслмајер“. Донираните компјутери се тестирани и ја поддржуваат...

Tошиба повеќе нема да произведува компјутери и лаптопи

Јапонскиот технолошки гигант „Тошиба“ го продаде последниот удел во својата филијала за производство на лаптопи и компјутери „Динабук“, што значи дека веќе нема да...

Донација од 55 компјутери и таблети за децата од населбата Бутел

Градоначалникот на Бутел, Велимир Смилевски подели 55 компјутери и таблети во сите основни училишта за учениците чии родители не можат да си дозволат да...

Немањето учебници и компјутери остава длабоки лузни на генерации ученици

Цели генерации ученици се принудени да учат од диктати на наставници или да препишуваат лекции од табла во тетратки. Кога доаѓа време за тест,...

Возрасните над 50 години слабо ги познаваат компјутерите

Многу мал процент од населението што е над 50-годишна возраст поседува компјутерски вештини и поради тоа тешко доаѓа до работа или, пак, остварува деловни...

Предвидувања и прогнози за идната компјутерска и интернет-технологија

Од 2030 година и до крајот на 2040 година, луѓето ќе почнат да комуницираат едни со други и со животни, да контролираат компјутери и...