Руската православна црква (РПЦ) осмисли 39 нови молитви, вклучувајќи и една за луѓе што се „опседнати со страста кон компјутери“. Иницијативата беше поднесена кон крајот на минатата година до Синодско-литургиската комисија, врховниот управен орган на РПЦ. Меѓу повеќето предлози се молитви за успешни операции, полагање испит, почнување со студии, па дури и за барање работа. Доколку комисијата ги одобри предлозите, молитвите ќе станат дел од литургиските практики, а оние што одат во црква ќе можат да ги побараат тие молитви.
Покрај тоа, меѓу новите молитви е и молитвата за луѓе што се „опседнати со страста кон компјутерите“. Таа важи и за гејмерите. Ова доаѓа во време кога зависноста од видеоигри е официјално признаена како опасно здравствено нарушување во Русија.
И Светската здравствена организација ја прогласи оваа зависност за нарушување на менталното здравје во 2018 година. Сепак, според СЗО, зависноста може да се дијагностицира само од квалификуван медицински персонал, а симптомите мора да бидат присутни најмалку една година и мора да имаат негативно влијание врз семејството, училиштето, работата, социјалните вештини и другите сегменти од животот.