Фото: Принтскрин

Известување за нестабилна карпа во реонот на кањон Матка добил Центарот за управување со кризи од ЕВН, соошти на денешната прес-конференција директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов.
-Карпата се наоѓа на стотина метри високо над самиот ѕид на браната и тежи околу 20 тона – рече Ангелов.
Од ЦУК испратиле барање до повеќе релевантни институции кои треба да излезат на терен и да проверат.

-Се работи за голема кинетичка енергија. Кога оваа карпа би паднала во браната има неколку потенцијални правци на движење. Бидејќи самата карпа се наоѓа блиску до сртот и врз правецот можат да влијаат повеќе фактори. Воедно при лизгањето на оваа карпа можат да бидат предизвикани лавина од други камења и карпи што би паднале најверојатно во водата во близина на ѕидот. Од првичните информации што ги имаме од ЕВН овие карпи не би ја загрозиле самата брана и ѕидот, но ние дополнително сакаме да ги провериме ваквите податоци – вели Ангелов.

Во однос на снежните врнежи Ангелов во планинските села вообичаено за овој дел од годината патиштата не се проодни, но ќе бидат исчистени во следниот период.
Директорот на ЦУК додаде дека доколку некој граѓанин во кој било дел на територијата на државата има сериозен животозагрозувачки проблем, ЦУК ќе најде начин како да дојде до него.