Ознака: Инфлацијата

Вперен граѓански прст кон виновниците за инфлацијата?

Резултатите од анкетата покажуваат дека „вината за растот на инфлацијата граѓаните ја лоцираат првенствено кај Владата, а потоа се глoбалните предизвици и приватниот сектор,...

Жешкиот воен судир ја вжештува и инфлацијата

Иако директните врски со овие економии се минимални, индиректните ризици преку глобалната економија и пазарите на стоки, но и финансиските пазари, би се одразиле...

Што се замрзнува, а што се одмрзнува: Трка на инфлацијата, цените...

Според кредитната агенција „Фич“, изминатиов период „затегнувањето на монетарната политика и намалувањето на дефицитот на тековната сметка придонесоа за враќање на едноцифрената инфлација“. Но,...

Бензинот како показател за движењето на инфлацијата, а и на...

Сликата што ја даваат ГЛОБАЛНИТЕ трендови на понудата и побарувачката на бензин е - ограничена понуда и високи цени! Движењето на цените на нафтата секогаш...

Убивањето на економијата со зголемување на каматните стапки нема да ја...

Од Народната банка на Македонија засега не се откажуваат од ригидните монетарни позиции за водење како и досега на каматната политика, односно кревање на...

Повторно со повисоки каматни стапки за скротување на инфлацијата

Дополнителното затегнување на монетарната политика претставува континуитет во политиката на Народната банка, која ја започна уште од крајот на 2021 година. Народната банка смета...

Како да ја запреме инфлацијата во 2023 година?

Прогнозите покажуваат дека поскапувањата и високите каматни стапки ќе продолжат и следната година, но дека стабилизација на економијата треба да се очекува од средината...

Инфлацијата во Европската Унија (ЕУ) и во eврозоната надмина 10 отсто

Европската Унија (ЕУ) забележа зголемување на годишната инфлација до 11,5 отсто. Исто така, годишната инфлација во eврозоната (официјално наречена еврообласт, која е Европска и...

Дали трговците ја креваат инфлацијата?

Според аналитичарите, има и домашни фактори што долеваат масло на огнот, ја злоупотребуваат ситуацијата и вештачки ги подигаат цените на своите производи НАДВОРЕШНИ И ДОМАШНИ...

Неопходно е да се запре ценовното стампедо

Поскапувањата станаа секојдневна практика и речиси нема ден некој производ или услуга да не поскапи. Растот на цените никако не запира, ниту пак се...