Ознака: Инфлацијата

Инфлацијата им нанесе емоционални лузни на државите

Сè до оваа година, инфлацијата во напредните економии како САД и Велика Британија толку долго беше многу ниска што требаше да се навратиме на...

Инфлацијата ја намалува довербата на јавноста

Во последно време најактуелна тема во нашата земја беше, е и ќе остане францускиот предлог за преговарачката рамка за пристапни преговори за влез на...

Социјален договор приспособен на инфлацијата за Европа

За време на глобалната економска криза во 2008 година, постојаната критика на рамката на еврозоната беше дека таа значеше дека Европската централна банка е...

Итни мерки за борба против инфлацијата

Државниот завод за статистика измери нов рекорд на инфлацијата од високи 14,5 отсто во јуни годинава, но економистите велат дека реално таа е повисока...

Волстрит на колена, инфлацијата расте

Што најавува падот на берзанските индекси во САД и на европските берзи Инфлацијата во САД во јуни достигнала 9,1 отсто, највисокото ниво од 1981 година....

Инфлацијата во Македонија забрзано расте

Во една ваква крајно неизвесна ситуација, кога не се знае како ќе се одвива воениот конфликт во Украина и како сето тоа ќе се...

Какo да се заузди инфлацијата

Економските експерти велат дека трошоците за живот во април се повисоки од февруарските за четири отсто, што пренесено на годишно ниво е еднакво на...

Како против инфлацијата

Инфлацијата е резултат на случувањата во економијата генерално. Она што можеме да го направиме на домашен план е внимателност во водењето на политиките, особено...

Координирање на инфлацијата во мрак

Инфлацијата одеднаш стана главен проблем речиси во сите земји. Она што е невообичаено овој пат е тоа што напредните економии се во првите редови,...

Кога може да се очекува крај на инфлацијата?

До пред неколку години, големите економии се мачеа да постигнат дури и блага инфлација, при што политичарите во САД, Велика Британија и земјите од...