Ознака: Инфлацијата

Владата во трка со цените и инфлацијата

Новиот рекорден раст на цените на нафтените деривати во земјава и на светските берзи има потенцијал драстично да ги влоши состојбите во економијата и...

Со сеопфатна стратегија против инфлацијата

Висока стапка на годишна инфлација од 6,7 проценти пресмета Државниот завод за статистика за нашата држава. Инфлацијата e над очекувањата, а нејзино стабилизирање е...

Инфлацијата се враќа во светот

Денешниот бран на инфлацијата го чувствуваат не само напредните економии туку и поголемиот дел од пазарите и економиите во развој. Иако нејзините причини се...

Може ли замрзнатите цени да ги одмрзнат сивата економија и инфлацијата

Доколку трае на долг рок мерката за замрзнување на цените на производите, може да предизвика други контраефекти, предупредуваат од стопанските комори и бизнис-заедницата ПРОДОЛЖУВАЊЕТО НА...

Стабилизирање на инфлацијата во 2023-та

Инфлацијата во еврозоната е во постојан раст. Годишната инфлација во еврозоната достигна рекордно високо ниво од 4,9 отсто во ноември, поттикната од растот на...

Неизвесноста за раст на инфлацијата сѐ поголема

Македонската економија ја засегаат прашањата за енергетската криза и за поскапувањата на прехранбените производи и услуги и како сето тоа ќе се одрази на...

Духот на инфлацијата кружи низ светот

По долгогодишна ниска инфлација, цените се зголемија речиси насекаде во последните месеци. Енергијата и стоките се главни предводници, благодарение на застојот во снабдувањето по...

Инфлацијата многу поголем непријател од САД

Од почетокот на пандемијата, севернокорејската валута вон ослабе во однос на американскиот долар за 30 проценти, а во однос на кинескиот јуан за 40...

Големи главоболки за поборниците на инфлацијата

Во еден свој неодамнешен коментар за „Вашингтон пост“, поранешниот американски министер за финансии Лоренс Х. Самерс изјави дека во првиот квартал на 2021 година,...

Порастот на инфлацијата табу-тема во Европа

Алармантни податоци на повеќе економски истражувања, публикувани неодамна, предупредуваат дека економијата во ЕУ на почетокот од годинава се движи по тенка линија до економски...