Ознака: Икони

Спречен шверц на стоматолошка опрема, цигари, икони и поголема количина шафран...

Спречени се обиди за криумчарење на икони, цигари, стоматолошка опрема, 100 тегли маџун и пет килограми зачин шафран чија цена е 1.500 евра од...

Изложба на теракотните икони од Виничко кале

На 14 февруари, со почеток во 13.30 часот, во Винскиот музеј за регионот Тиквеш – Кавадарци, по повод празникот Св Трифун, ќе биде отворена...

Путин им подари икони на руските војници во Украина

Рускиот претседател Владимир Путин им го честиташе Велигден на војниците и им подари копија од иконата „Спасител без раце“, која, како што нагласи, му...

Утврден законот што ќе овозможи враќање на нелегално изнесените икони

Владата го утврди предлог-законот за ратификација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Албанија за враќање незаконски изнесени икони во земјата на потекло, предложен...

Дваесет икони се враќаат дома, на многу уште ќе се чека

Кражбите по црквите отсекогаш наидувале на особена осуда кај јавноста. Од една страна поради самиот чин на прекршување на законот и одземање нешто што...

Украдените 20 икони, пронајдени во Албанија ќе бидат вратени по ратификација...

Со Договорот за соработка меѓу Албанија и Македонија за враќање на незаконски изнесените икони во земјата на потекло, што беше потпишан вчера, се враќаат...

Колекцијата на книжни икони се вбројува меѓу најзначајните на Балканот

Колекцијата ја сочинуваат стотина графики што се изработени од гравери чија цел била да ја презентираат православната религиja преку приспособување на старата техника кон...

Иконите на Дичо Зограф на изложба во МАНУ

По повод двестегодишнината од раѓањето на Дичо Зограф (1819-2019), вечерва, во 19 часот, во Ликовниот салон на Македонската академија на науките и уметностите ќе...

Ќе видиме дела на иконите на современата како Трејси Емин и...

Почнувајќи од вечерва во 20 часот па до 12 август годинава, во Музејот на современата уметност - Скопје, публиката ќе има можност да го...

Иконите од Музејот на градот Скопје пред јавноста

Ова е прво прикажување на збирката како единствена целина, при што на пошироката јавност ќе ѝ се овозможи поаналитичко запознавање со иконографскиот и стилско-ликовниот...