Ознака: државност

Ансамбл што е еден од главните темели на македонската државност

ЈУБИЛЕЈ НА „ТАНЕЦ“ Основан во март 1949 година во Скопје, ансамблот „Танец“ веќе 75 години е еден од најстамените столбови на македонската традиција и култура...

Пофално слово во сеќавање на визионерот д-р Анастас Коцарев

Во светски рамки Коцарев останува запаметен како еден од првите што работел на истражување и лекување на ракот, еден од пионерите на радиотерапијата, но...

Човекот вграден во темелите на македонската државност

Ченто е предводник на македонската групација што се залагала за создавање широк македонски народноослободителен фронт, ослободување на целата национална територија и обединување на Македонија,...

Мементо за воените злосторства над македонската државност

Актуелното судење на поранешните косовски борци на ОВК пред Хашкиот трибунал, кои во периодот од две децении од наведените злосторства во обвинението беа и...

Великанот што го трасираше патот кон македонската државност

„Неодамнешниот подвиг на прилепската чета од одредот Ѓорче Петров покажа оти храбрите народни борци заслужиле нивната бојна група да го носи името на стариот...

За Хрватите, како силни поддржувачи на македонската самобитност и државност

Хрватите отсекогаш ја поддржувале и уважувале македонската самобитност и државност и имале длабок респект за македонското историско и културно наследство. Доколку некој не се...

Потврда или дерогирање на македонската државност

Спроти одбележувањето на двата Илиндена, македонските граѓани се исправени пред дилемата дали со потпишаните договори можеби скршнавме од патот и идеалите на илинденците, што...