Ознака: добрила кацарска

Уставен суд: Не престанува функцијата на уставен судија по основ на...

Функцијата уставен судија не престанува по основ на остварување старосна пензија - изјави денеска портпаролката на Уставниот суд Христина Беловска. -Во врска со информациите доставени...

Дали зголемувањето на платите на избраните и именуваните лица има законска...

Овој текст го пишувам во врска со одлуката на Уставниот суд донесена во март 2023 година, а се однесува на основицата за пресметка на...

Кацарска нема да предложи наследник: Не сакам да ме протолкуваат погрешно

Нема да предложам ниту еден кандидат за претседател на Уставниот суд, за тоа да не биде сфатено дека пренесувам нечија порака, порача претседателката на...

Кацарска: Трпам закани со години наназад, бев и физички нападната

Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска вели дека првично не сакала да ја оптеретува ниту јавноста, ниту органите на прогон, но дека конечно се...

Го завршувам мандатот со чувство на исполнетост, правдата секогаш ќе биде...

Акт што ја регулира работата на Уставен суд и начинот на кој граѓаните може да се обратат, зголемен буџет, намалување на бројот на старите...

Маж вербално ѝ се заканувал на Добрила Кацарска, полицијата го привела

Педесет и седумгодишен маж вербално ѝ се заканувал на претседателката на Уставниот суд, Добрила Кацарска во инцидент што се случил во центарот на Скопје,...

Кацарска и претходно добивала закани на социјалните мрежи, но не сакала...

Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска и претходно добивала закани на социјалните мрежи, но не ги пријавила во полицијата, сѐ до вчерашниот инцидент со...

Постои реална потреба од воведување на уставна жалба, нагласи Кацарска

Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска одржа годишна прес-конференција на која ги изнесе заклучоците од работењето на Судот во текот на 2023 година и...

Преспанскиот договор и законот за јазиците пред Уставен најдоцна до октомври

Поважните предмети како Преспанскиот договор и Закон за јазиците ќе бидат ставени на седница во септември, најдоцна октомври, изјави претседателката на Уставниот суд, Добрила...

Уставот не е комплетен без уставна тужба, смета Кацарска

На денешен ден, пред 31 година е донесен Уставот со којшто во нашиот уставно-правен поредок беа афирмирани нови темелни вредности, како што се основните...