Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25320)

Aлбанија го заостри влезот за невакцинираните

Во Албанија од вчера се во сила новите мерки против коронавирусот. Владата на Албанија соопшти дека ниту еден странски или албански државјанин не може...

Совети за попростран и поуреден стан

Домување Еден од најчестите совети и препораки на дизајнерите на ентериер за визуелно зголемување на просторот што придонесува за појава на просторност е употребата на...

Бурџ Ал Бабас – прекрасен град на духови во Турција

На половина пат помеѓу Истанбул и Анкара се наоѓа долина покриена со борови шуми, а има и неколку термални извори. Тука е и напуштениот...

Птиците грабливки се соочуваат со глобален пад

Од 557 вида птици грабливки во светот, 166 (30 отсто) се под зголемен ризик од истребување поради човечките активности, открија новите анализи. И покрај неколкуте...

Не можат да се добројат песните што ја опеваат Македонија

По повод 30 години независност Нема празник, свеченост или веселба кај нас, но и насекаде во светот каде што живеат Македонци, да не се запее...

Туризмот и иселениците ги крпат државните буџети

Поради намалените приходи од туризмот и од дознаките од иселениците, сите земји во регионот се соочија со тешкотии за покривање на државните расходи, а...

Кризата одминува, економијата заздравува

Годишна конференција „Економско заздравување и раст по ковид-19“ Националната економија е стабилна, а се очекува раст од 4,1 отсто за годинава и просечен годишен раст...

Незапаметено ценовно цунами кај градежните материјали

ПАНДЕМИЈАТА ГИ РАЗБОЛЕ И ГРАДЕЖНИШТВОТО И СТАНДАРДОТ НА ГРАЃАНИТЕ Порастот на цените на основните градежни материјали (како железо, дрво, стиропор, цевки, цемент и др.) предизвика своевиден...

Градоначалници што ќе бидат дел од граѓаните

„Нова Македонија“ во текот на летото анкетира повеќе стотини граѓани од различен профил и професии (професори, бизнисмени, студенти, невработени,административци, пензионери, граѓански активисти итн.) за...

Македонија сè уште не е она за што сонуваа генерации Македонци

Општиот впечаток за тоа колку успешно државата ги воспоставила внатрешните механизми за функционалност е дека Македонија и по 30 години сѐ уште има мноштво...