Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25264)

Албанија е прва во нелегалната трговија со канабис

Албанија е главна земја на потекло на канабисот во Европа и шеста во светот за периодот 2015-2019 година, покажува последниот глобален извештај за дрога...

Сметките за струја ќе останат на слично ниво со намалувањето на...

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) донесе одлука, со која сметките за електрична енергија на универзалниот снабдувач ЕВН ХОМЕ незначително ќе се...

Заживување со дигитализацијата наспроти замирањето со пандемијата

Бизнисите мора да вложуваат во брзи процеси, а дигитализацијата е таа што помага во брзината, ефикасноста и оптимизацијата, затоа секој процес врз основа на...

Прифаќањето на Кина на глобалната сцена е неизбежен чекор

„Апсолутната национална безбедност“ можеби беше разумна цел за САД кога државата беше на чело на униполарниот светски поредок. Но во денешниот свет, типичен рецепт...

Ефективноста на симетричната конкуренција на големите сили

Кина и Западот практикуваат некаква верзија на мултилатерализмот. Но неограничената стратегиска конкуренција заедно со постојаната негативна реторика, всушност само му создава пречки на мултилатерализмот...

Моето враќање во Скопје

Кој најмногу се спротивставувал на обидите за зачленување на СФРЈ во тогашната Европска економска заедница? Како политичкиот и партиски врв на тогашната држава ја...

Кинеската комунистичка партија слави 100 години од формирањето

Власта во Кина ја има Кинеската комунистичка партија (ККП) откако партијата предводена од Мао Ѕетунг ги порази националистичките ривали и ја основаше Народната Република...

Зошто ковид-пасошите можат да предизвикаат застој во трансферот на патници?

Граничните премини, аеродромите и пристаништата ќе функционираат побавно од времето пред пандемијата, бидејќи слабата координација помеѓу земјите околу употребата на дигиталните т.н. ковид-пасоши временски...

Нови детски и спортски игралишта во Аеродром

Општина Аеродром продолжува со изградба на нови детски и спортски игралишта на повеќе локации низ општината. Деновиве привршува изградбата на детското игралиште на булеварот Србија,...

Бесплатниот автобуски превоз за пензионерите сѐ уште во институционалните лавиринти

Паралелно со релаксирањето на мерките за заштита од ковид-19, во Сојузот на пензионерите се јавија голем број пензионери што сакаат да им се врати...