Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25226)

Посади дрвја што в идниот век ќе донесат плодој

Доколку сакаме да ја зачуваме државата, потребно е обединување на македонската политичко-општествена елита, која, пак, од своја страна ќе ги обедини македонските граѓани. Потребни...

Осите се омразени, но сепак се многу корисни за човештвото

Многумина ги сакаат пчелите и чувствуваат одбивност кон осите, меѓутоа овие инсекти не се воопшто лоши. Студија спроведена пред неколку години покажала дека осите...

Прецизно измерени екстремните длабочини на океаните

По 75.600 километри и 39 нуркања, експедицијата наречена „Пет длабочини“ за мерење на најдлабоките точки во океаните го заврши првото спуштање со екипаж до...

Забавување на стареењето со бабури, риба, цитруси

Нега и убавина Секоја жена барем еднаш посегнува по кремовите против брчки. Со години луѓето зборуваат за придобивките од хијалуронската киселина, но колагенот е исто...

На роденденот на кралицата, британската амбасадорка ќе носи креација на Магдалена...

Одржливата мода не само што ги спречува текстилната и модната индустријата да влијаат негативно на животната средина туку создава и нови зелени работни места...

Фестивалот „Арт ареа 4“ ќе се одржува во „Буква“

Четвртото издание на фестивалот „Арт ареа“ се одржува во кафе-книжарницата „Буква“, во организација на издавачката куќа „Бегемот“. Почетокот беше со отворање на изложбата на...

Ремек-делото „Кога светлината згаснува“ на македонски

Новата книга во едицијата „ПРОаЗА“, романот „Кога светлината згаснува“ на Ојген Руге, за кој во 2011 година ја доби најпрестижната германска награда „Книга на...

Чувството да се свири дома, во Македонија, секогаш е посебно

„Дуо Дениција“ гости на фестивалот „Тремоло“ Анастасија Милеска (р. 1996 година) и Александар Андријевски (р. 1995 година) веќе две години активно настапуваат како „Дуо Дениција“....

Панорама / Нонпејпер и за Словенија

Атина - Од вчера Грција ги отвори своите граници за туристи од сите земји, вклучувајќи и од Македонија, а за влез е потребна потврда...

Со гарантен фонд Владата ќе ги пегла пазарните нерамномерности

Идејата за посебна гарантна шема што ќе се користи за поддршка на микро, мали и средни претпријатија за надминување на финансиските тешкотии се наметна...