Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25199)

Балканот како „пасошки рај“ за сомнителни лица од целиот свет

Последниот случај што е поврзан со издавањето официјални патни документи од Македонија ја отвори темата за Балканот како криминална шенген-зона, во која им се...

Во осигурителните полиси лани вложени 163, а наплатени 65 милиони...

Осигурените граѓани, компании и институции лани во полиси за покривање различни ризици вложиле 163,7 милиони евра, а од пријавени штети наплатиле четири милијарди денари...

Даночниот систем повторно ќе се реформира

Потребен е даночен систем што ќе овозможи забрзан, инклузивен и одржлив економски раст, констатира министерот за финансии Фатмир Бесими по одржаните состаноци со претседателите...

Се намалува оптимизмот за заздравување на индустријата

Несоодветните мерки што се преземаат за намалување на ефектите од кризата врз реалниот сектор, бавниот процес на вакцинацијата и мерките за заштита од ширење...

Како економскиот интерес на сериозни држави совладува ковид-пречки во интерес на...

И покрај предвидувањата од почетниот период на глобалната економска криза, кинеските синџири на снабдување на германската економиja сѐ уште опстојуваат. И обратно, опстојуваат и...

Винската индустрија работи на создавање заеднички „вински регион Македонија“

Поаѓајќи од фактот дека во светот постојат примери на вински региони што се наоѓаат во две, па и повеќе земји, верувам дека ќе најдеме...

Во колкава мера е опасен коронавирусот и откако ќе се прележи...

Истражувањето, кое опфатило 50 илјади пациенти хоспитализирани поради ковид-19, покажало дека коронавирусот и на преживеаните им остава сериозни здравствени последици ОПСЕЖНА НАУЧНА СТУДИЈА НА „БРИТИШ...

Централизираните надлежности се формула за функционален кризен менаџмент

Практиката за прогласување ненадлежност на сите служби во ситуации кога брзо, ефикасно, координирано и по однапред утврдена процедура треба да се реагира е несоборлив...

Првиот скопски трамвај вистинска сензација

Цело Скопје било на нозе и секој сакал да се вози со трамвајот. Но наскоро проработеле зависта и љубомората. Тогашниот претседател на скопската општина...

Насилството што раѓа насилство

Булингот, повеќе познат како меѓуврсничко насилство, за жал, зема сѐ поголем замав насекаде во светот, но и во нашата држава. Постојано сме сведоци на...