Ознака: дијагноза

Дали белиот мантил потемнува?

Довербата во јавниот здравствен систем како повод „Нова Македонија“ контактираше со неколку поранешни министри и експерти од јавното здравство што ги познаваат функционирањето, организацијата и...

Нови маркери за рана дијагноза на мултипла склероза

Научниците од Универзитетската клиника за неврологија на Медицинскиот универзитет во Виена, во соработка со Општата болница во Виена, спроведоа студија што истражуваше нови маркери...

Секојдневни консултации кај сајбер-доктор?!

Податоците од истражувањето, кое е спроведено од Евростат во последните три месеци од 2021 година, покажуваат дека секој втор Европеец се обидува да си...

Нова дијагноза – замор од карантин

Чувството на физички замор и стравот од заточеништво, но и стравот од комуникација со други луѓе, може да се истакнат како симптоми на оваа...

Дијагнозата на Макрон за ЕУ и за НАТО (2)

(Европа е на работ од бездната, НАТО е клинички мртво) Направивме долга, долга дигресија, драг читателу, за нашата болка за која немаат никакво чувство власта...

Спречување опасни компликации од дијабетес!

Дијагнозата за дијабет е потврдена доколку концентрацијата на глукоза во плазма на гладно е поголема од 7,0 ммол/л. Сепак, за да бидеме сигурни, во...

Дијагноза

Жалам, ама општествената дијагноза наведува само на еден заклучок: кога јавната сфера е деградирана и сведена на септичка јама, во која постојано се фрлаат...

Биолошка поврзаност на аутизмот, АДХД и опсесивно-компулсивното растројство

Оние што работат со деца имаат искуство дека дијагнозата на менталните проблеми како да следи некаков тренд. Имено, во еден период дијагнозата АДХД беше...

Битолски доктор дал дијагноза со која тешко го нарушил здравјето на...

Битолската полиција поднесе кривична пријава против 63-годишен доктор од овој град, кој му го влошил здравјето на пациент препишувајќи му погрешна дијагноза. Како што информираат...

Недостигот од безглутенско брашно загрозува животи

Безглутенско брашно, кое е круцијално за исхраната на граѓаните на кои им е дијагностицирана болеста целијакија, која не им дозволува внес на намирници што...