Ознака: диви свињи

Кај дивите свињи на Шар Планина откриена е болеста африканска чума

Болеста африканска чума е евидентираната кај дивите свињи на подрачјата на Шар Планина, додека кај домашно одгледуваниот добиток нема регистрирано пример на ова заболување...

Кичевските ловџии изненадени од бројноста на дивите свињи во регионот

Во последниот викенд од јануари заврши ловната сезона за годинава, а ловџиите од Кичевско се уште ги сублимираат резултатите за билансот во изминатите четири...

Потрагата по храна ги одведе дивите свињи во Пржино, ЦУК апелира...

Граѓаните треба да бидат внимателни при движење на локации во планинските пешачки зони на Водно каде може да наидат на диви свињи. При евентуална...

Диви свињи и лисици се спуштаат во урбанизираните делови на Водно

Многумина коментираат дека или дивите животни се охрабриле да слезат во градот или пак, луѓето се пренаселиле во шумата Диви свињи и лисици забележуваат граѓаните...

Две лица ранети за време на лов

Две лица со прострелни рани од огнено оружје вчера биле хоспитализирани во комплексот клиники „Мајка Тереза“ и Градската општа болница „Св. Наум Охридски“. Се работи...

Дивите свињи ги сотреа посевите во Кичевско

Сушата што е присутна во нашата земја во последните четири месеци целосно го редуцира изборот на храна во природата, што е главна причина дивите...

Дивите свињи направија вистински пустош врз земјоделските култури во кичевско

Не само што имаат проблеми со сушата, која е присутна во регионот повеќе од два месеци, дел од земјоделците од кичевско, се соочуваат и...

Начини на процена на полот и староста на дивите свињи

Најтешко е да се процени староста на среднодобните примероци, па затоа при ловот на диви свињи е пожелен добар двоглед Процената на полот и староста...

Трихинелоза ги нападна дивите свињи

Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, соопшти дека е утврдена болеста трихинелоза кај дивите свињи на територијата речиси на цела...

Утврдена болеста „трихинелоза“ кај дивите свињи во Македонија

Болеста „трихинелоза“ е утврдена кај дивите свињи на територијата на речиси цела Македонија, соопшти денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ)...