Ознака: Диана М. Младеновска

Не е злато сѐ што сјае

Моменталните бројки укажуваат на вистински подем на независни кандидати и како да најавуваат еден сосема нов и многу посакуван политички тренд на разградување на...

Добро е да се има доверба, уште подобро е да се...

Некој, можеби, во тие нови 365 дена гледа и нови 365 шанси да се поврати довербата во силно компромитираните институции, политиката и политичарите. Но...

Наместо криминалците, зад решетки се најдоа граѓаните

Скандалозен пример на нефункционална државна управа како дел од извршната власт чии актуелни и довчерашни функционери, замислете, беа на челото на колоната што маршираше...

Бомбата на Макрон или баздливата северноатлантска прегратка

Поттикнат не толку од долгата и славна историја на разногласието во неговата земја, колку од фактот што по брегзит, Франција останува единствена членка на...

Европска методологија за балканска реверзибилност

Состојбата во регионот, кој, генерално, е најпрепознатлив по тоа што троши многу повеќе историја отколку што може да произведе, по тоа што никако не...

Не е тајна дека сите сме во јавна соба

Сепак, за нивото на развојот на општеството, во случајот, за неговата дегенерација, најмногу зборува состојбата во правосудството. А тука веќе ниту еден закон не...

Ниското изведбено ниво на кампањата

Политичките партии во Македонија, по правило, кога ќе ја загубат власта, упорно се обидуваат да креираат алтернативна државна и јавна политика и, колку и...

Заведена земја

Можеби креаторите на концептот на техничката влада имале добра намера кога процениле оти во предизборието и најголемата опозициска партија треба да партиципира во власта...

Колку криминал и корупција може да собере еден мандат

И додека политичките партии како претоварени бродови бесцелно пловеа по отвореното но релативно мирно море во изминативе неколку години, некако успеваа да се справат...

Година на големи падови

Во годинава што изминува имаше многу поголеми и помали падови во македонската, на моменти, налудничава реалност. Но еден голем пад, како да беше оставен...