Ознака: „Гете“

Лет над апсурдот

Некогаш, негде, прочитав дека Гете оставил аманет: ако му подигнат споменик, да може во него да приседне, да не стои цела вечност. Не успеав...

За Гете постојат само две божества – Шарлота и сонот

Големите писатели и нивните сопруги и љубовници (1) Голем број светски писатели имале сопруги и љубовници што им биле инспирација за пишување. Освен во романите,...

Морскиот лав Гете се чувствува како дома во зоолошката градина

Скопската зоолошка градина има нов жител. Морскиот лав Гете, само што пристигна, веднаш се зближи со зоолошкиот негувател Драган Трајковски, а тоа значи дека...

Милевска дел од кураторски проект во Москва

Изложбата во Московскиот музеј на современата уметност е замислена како номадска платформа за заедничко учење, самообразовање, политичка имагинација и педагогија на слободата, поврзувањето и...