Ознака: Гардијан

Девет филма што заслужиле да освојат „оскар“ за најдобар филм

Најголемите занемарувања и најконтроверзните избори во деветте децении на церемонијата, според „Гардијан“ „Снежана и седумте џуџиња“, 1938 г. „Оскарите“ првпат се одржаа пред 90 години во...

Најзбунувачките филмови во светот

Дали некогаш сте се прашувале што точно се случува додека гледате некој филм? Не сте сами. Ова е листа на неколку од најчудните филмски...

Спомениците на поранешна Југославија

Доналд Нејбл ги сликаше спомениците подигнати во СФР Југославија во чест на победата во Втората светска војна, за серијалот фотографии објавен во британски „Гардијан“....

Познатиот карикатурист Анджеј Краузе го илустрираше референдумот

Познатиот полски карикатурист Анджеј Краузе ја претстави ситуацијата поврзана со слабата излезеност на рефенредумот во Македонија, преку илустрација за британски „Гардијан“.

„Гардијан“: За САД кога е во прашање Косово нема црвени линии,...

„Гардијан“: За САД кога е во прашање Косово нема црвени линии, но ниту бланко чекови Лондон, 3 септември 2018 (МИА) - САД не се спротивставуваат...

Повторно растат тензиите во ЕУ поради мигрантите, тврди „Гардијан“

Три години по почетокот на бегалската криза во Европа повторно се зголемуваат тензиите меѓу членките на Европската унија за тоа како да се реагира...