Ознака: возрасни

Дали моето дете е само немирно или има АДХД: Знаци и...

Нарушувањето наречено дефицит на внимание/хиперактивност (АДХД) е невро-развојно нарушување, состојба што влијае на правилниот раст и развој на мозокот. Општо земено, симптомите на АДХД...

Хронична кашлица кај возрасните – причини и дијагноза

Автор: Д-р Елена Јовановска Јанева, научен соработник, интернист, супспецијалист пулмо-алерголог на Клиниката за пулмологија и алергологија Кашлицата претставува важен физиолошки рефлекс кој ги штити дишните...

Од петок, четири дена во неделата бесплатен превоз за возрасните во...

Од петок, 25 март, годинава, започнува да важи одлуката за бесплатен јавен превоз за возрасни лица. Бесплатниот превоз се однесува на категоријата лица -...

Овој шпорет е направен само за возрасни?

Бисерчиња од детските главчиња (3) - Немој Алек, не фаќај го шпоретот, ќе те фати струја - викна татко му Диме. - Зошто, тато, не ја...

Фон дер Лајен: Половина од возрасните во ЕУ ќе бидат вакцинирани...

До крајот на овој месец 300 милиони дози ќе бидат доставени до Европската Унија, ќе бидат инјектирани 245 милиони дози, а оваа недела половина...

На возрасните им снемуваат изговори, а на децата им снемува време

Во одредени периоди од историјата, кога институциите и назначените лидери не се залагале и не преземале мерки, останувало на младите да реагираат. Тоа се...

Возрасните над 50 години слабо ги познаваат компјутерите

Многу мал процент од населението што е над 50-годишна возраст поседува компјутерски вештини и поради тоа тешко доаѓа до работа или, пак, остварува деловни...

И жените пишуваат фантастика за возрасни

Зошто фантастичните новели за возрасни од женски автори честопати се маркирани како фантастика за тинејџери? Зошто фантастичните новели за возрасни од женски автори честопати се...