Ознака: воздух

Се гушат и граѓаните на Кичево

Недоволната улична хигиена, пред сѐ на магистралниот пат, каде дневно поминуваат повеќе илјади автомобили и товарни возила, интензивната станбена изградба, сѐ поголемиот број на...

ПМ-честичките ги прават луѓето понервозни и поагресивни

Според истражувањата направени од научниците на Државниот универзитет на Колорадо, постои силна поврзаност помеѓу краткотрајното изложување на загаден воздух и агресивното однесување. Тоа кај...

Речиси сите во Европа дишат загаден воздух

Со тоа што Европската Унија ќе воведува нови правила за квалитетот на воздухот, сателитските податоци покажуваат дека 98 отсто од луѓето се соочуваат со...

Кина ја забрзува изградбата на систем за спасување од воздух во...

Зголемените капацитети за спасување од воздух на Кина за итни случаи овозможуваат повеќе домашно произведени авиони да служат за благосостојбата на луѓето. Кина ја забрзува...

Македонија е најпогодена во Европа од загадувањето на воздухот, тврди „Гардијан“

Околу 98 отсто од европските граѓани дишат отровен, многу штетен загаден воздух, кој е поврзан со околу 400.000 смртни случаи годишно, а Македонија е...

Нечистиот воздух предизвикува повеќе од 1.200 смртни случаи на малолетници во...

Загадувањето на воздухот предизвикува смрт на повеќе од 1.200 малолетници во Европа годишно, проценува Европската агенција за животна средина (ЕЕА) во извештајот објавен неодамна. -...

Сахарски прав во воздухот во Македонија. Дали е опасен?

Правот во воздухот, има тенденција да го намали целокупниот квалитет на воздухот за дишење, а опасноста се зголемува со времето на изложеност Вчера, денес и...

Барањето за итна седница за загадувањето е некомплетно, но ќе ја...

Поднесеното барање до Советот на Град Скопје од страна на Советничката група на СДСМ и коалицијата за свикување итна вонредна седница за загадувањето на...

Можеме да спасиме до три илјади животи годишно со интегративен пристап...

Професор д-р Драган Ѓорѓев за состојбата со воздухот Можеме да спасиме две до три илјади животи годишно, но само со структурни мерки и со интегративен...

МЖСПП: Прагот на алармирање на ПМ10 честичките надминат во Кичево

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека воздухот во Кичево е загаден и дека е надминат прагот на алармирање на суспендирани честички...