Ознака: Весна Дамчевска

Промовирана монографијата за Универзална сала од авторката Весна Дамчевска

Денеска беше пробовирана монографија по повод 60 години Универзална сала – Скопје, насловена „Скопскиот симбол на хуманоста“, од авторката Весна Дамчевска,во градската библиотека „Браќа...

Да ти се погоди колумната во интересни времиња

Антиупатства за лична употреба Неодамна ја промовирав со задоволство збирката избрани колумни на Весна Дамчевска со наслов што ја парафразира ироничната, но точна британска фраза...

Прокопиев: Колумни што зрачат со слободоумност, љубопитство и истенчена духовитост

Промовирана збирка текстови од Весна Дамчевска Книгата „Да ти се погоди да живееш во интересни времиња“ од новинарката, колумнистка и уредничка на културната рубрика во...

Промоција на „Да ти се погоди да живееш во интересни времиња“...

Промоцијата на книгата „Да ти се погоди да живееш во интересни времиња“ од новинарката и колумнистка Весна Дамчевска, издание на „Антолог“, ќе биде на...

Лицемерството на општеството се прикрива во јазикот

Јазичните облици што ги носат идеологијата и предрасудите за жената длабоко се радикализирани во нашата структура на слушање, па, така, тешко ги препознаваме. Тоа...

Каде што политиката ги затвора вратите, културата ги отвора

Живееме во општество што во самата своја структура и во сите свои сегменти не го препознава значењето, а со тоа не ги познава ни...

Не е фраза дека уметноста ќе го спаси светот

Уметниците отсекогаш знаеле како да се организираат за да ја искажат својата солидарност и да ја понудат својата помош, преку она со што најдобро...

Пишувачка нација

Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ е можност за излегување од анонимност на младите автори, но и потврда за веќе афирмираните писатели од...

Златното човече и земјата на медот

На крајниот рок за пријавување, први октомври, 17 часот по локално време, во Лос Анџелес, како и речиси секоја година, ќе стигне копија од...

Охрид како Дрезден и Оман

Дека другите земји преземаат итни мерки да се спасат од црната листа говори податокот дека во целата историја на оваа светска организација статусот на...