Ознака: Венко Андоновски

Внатрешен човек и надворешна „гума“

И луѓето се денес пневматици. Сѐ живо живее за надворешни нешта: кариера, диплома, успех, пари. Ретко кој има во себе внатрешен човек, „внатрешна гума“,...

Венко Андоновски во Загреб со книга, во Бања Лука со претстава

Во издание на „ТИМ-прес“ од Загреб излезе романот „Азбука за непослушните“ од македонскиот писател Венко Андоновски, во превод на македонистот Борислав Павловски. Ова е...

Андоновски за „Независне новине“: Современите Глембаеви го тераат човекот на другите...

Македонскиот писател Венко Андоновски деновиве е во Бања Лука каде што се подготвува претстава по неговиот текст „Генетика на кучињата“ (кој алудира на „Господа...

По текст на Венко Андоновски ќе се изведе „Големиот школски час“

Српската културна јавност му укажа голема чест на македонскиот писател Венко Андоновски. Тој е автор на драмскиот текст „Изрешетани души“ според кој годинава ќе...

Венко Андоновски – автор на „Големиот школски час“ во Србија

Српската културна јавност му укажа голема чест на македонскиот писател Венко Андоновски. Тој е автор на драмскиот текст „Изрешетани души“ според кој годинава ќе...

Сеирџизам

Меѓу нив, вистинските идеалисти, лежи бесконечното море на прагматизмот на народот, кое ни Мојсеј не може да го раздвои. И сè околу тој однос...

Толку од „народот“, толку и од мене (1)

Свесен сум целосно колку е опасно е да се говори за „народ“ како да е тоа монолитен и хомоген поим. „Народ“ е генерализација и...

Дејмоскратија, не демократија

Сите со нешто нè плашат, за да можат да ни продаваат и страв, но и „лекови против стравот“. Здрава исхрана, озонери, седативи, фармацевтски додатоци...

Живи затрупани на депонија од заблуди

Затрупани сме од една семиотичка депонија на заблуди. И кога секој од нас, секојдневно, би расчистувал со по една од нив, мислам дека многу...

Животни во панталони

За да се утешам дека човекот уште не станал само обична играчка во рацете на злото, ја земам книгата „Филозофија на злото“ на Ларс...