Ознака: Венко Андоновски

МИКРОДВОГЛЕД: Две мини колумни на Венко Андоновски

Лична хигиена Со сите поскапувања, сепак народот внимава на личната хигиена. Можеби нема за скап парфем како политичарите, ама колку за сапун – има. Притоа,...

МИКРОДВОГЛЕД: Две мини колумни на Венко Андоновски

Научете најпрвин да мислите, а потоа да говорите на македонски Слушам пред некој ден: „Имавме три прајдови (паради на гордоста), имавме толку хејтови, а толку...

МИКРО – ДВОГЛЕД: Две мини колумни на Венко Андоновски

Јазикот на глупавиот Паметниот човек единствено тој јазик не може да го научи, а глупавите го учат за еден ден. За јазиците треба да имате...

Каде се наоѓа папокот на светлината

Повод: доделување на меѓународната Толстоева награда за книжевност на писателот Венко Андоновски Годинешната меѓународна Толстоева награда „Јасна Полјана“ ја доби македонскиот писател Венко Андоновски, пошироко...

Микро двоглед – нов серијал колумни на Венко Андоновски во „Нова...

На страниците на „Нова Македонија“, од утре, ќе можете да ги читатe новите колумни на професорот и писател Венко Андоновски, редовен колумнист во нашиот...

Венко Андоновски ја доби престижната Толстоева награда „Јасна Полјана“

Со оваа награда, името на нашиот писател се придружува кон листата на светски автори како што се Џулијан Барнс, Орхан Памук, Марио Варгас Љоса,...

Венко Андоновски ја доби Толстоевата награда за „Папокот на светлината“

Добитник на меѓународната Толстоева награда „Јасна Полјана“ за 2023 година е Венко Андоновски, со романот „Папокот на светлината“. Романот е објавен во руски превод на...

„Вештица“ од Венко Андоновски на Европска ноќ на литературата

Во Софија се одржа Европската ноќ на литературата, организирана од амбасадите и странските културни центри во Бугарија, во соработка со Европската комисија и општината...

Венко Андоновски во трка за престижната награда „Јаснаја Полјана“

Романот „Папокот на светлината“ на македонскиот писател Венко Андоновски се најде во тесниот избор за престижната светска книжевна Толстоева награда „Јаснаја Полјана“, заедно со...

Венко Андоновски меѓу осум светски писатели во потесен избор за Толстоевата...

Романите Палата на соништата на Исмаил Кадаре (Албанија), Внука на Бернхард Шлинк (Германија, познат по романот и филмот „Читачот“), Зимски војник на Даниел Мејсон...