Ознака: Венко Андоновски

Папокот на потцртаното

Рецензија Во најновиот роман на Венко Андоновски „Папокот на светлината“ еден од ликовите – отец Јаков, ќе каже: „…најголемата демократија не е надвор, туку во...

Кога ќе се спомне книжевност, обичниот читател помислува на Гијом Мисо,...

Професорот Венко Андоновски одржа пристапно предавање во МАНУ, на темата „Достоевски и Мекдоналдс“ или „Чуму денес да се пишува литература“. Тој зборуваше за изложеноста на...

Венко Андоновски избран за дописен член на МАНУ

Професорот и писател Венко Андоновски одржа пристапно предавање во МАНУ пред академици, студенти, љубители на книжевноста на тема „Достоевски и Мекдоналдс“. Зборуваше за изложеноста...

Награда „Стале Попов“ за романот „Папокот на светлината“ од Венко Андоновски

Романот „Папокот на светлината“ на Венко Андоновски е добитник на наградата „Стале Попов“ за најдобро прозно остварување за 2022 година. Признанието традиционално го доделува...

Распродаден првиот тираж од новиот роман на Венко Андоновски

Се очекува нов рекорд во домашната книжевност „Папокот на светлината“ од Венко Андоновски го доживува своето второ издание. За помалку од еден месец, секој примерок...

Венко Андоновски: Секое сознание боли, посреќен е човек кога не знае

Венко Андоновски, писател Прво ќе ве прашам како се чувствувавте во преполната сала на киното „Милениум“ за време на исклучителната промоција на вашиот нов роман...

„Папокот на светлината“ нов клуч за читање на „Папокот на светот“

Венко Андоновски со нов роман по десет години Eдно од најголемите имиња на македонската книжевна сцена, авторот и професор Венко Андоновски, има нов роман –...

„Папокот на светлината“ – нов роман на Венко Андоновски

Новиот роман на македонскиот автор и професор Венко Андоновски – „Папокот на светлината“ наскоро ќе биде објавен во издание на издавачкиот центар „ТРИ“. Андоновски се...

Венко Андоновски ја доби наградата „Златен витез“ во Русија

Писателот Венко Андоновски ја доби највисоката награда за драматургија „Златен витез“ на Тринаесеттиот меѓународен книжевен форум „Златен витез“, кој од 2010-та се одржува секоја...

Божикна: толку ли е тешко да се биде добар човек?

Празни зборови Се сеќавам дека како гимназијалци редовно се собиравме „на кеј“, кај Камениот мост. Бевме млади луѓе што сакаа да го променат светот. Тој...