Ознака: Болест

Откриена болеста син јазик кај 12 грла овци во Македонски Брод...

Агенцијата за храна и ветеринарство ја потврди појавата на болеста син јазик кај 12 грла овци во две одгледувалишта – во село Грешница (општина...

По долго боледување почина новинарката Јасмина Спасовска

По долго боледување денеска во Скопје почина Јасмина Спасовска, долгогодишен новинар во областа на културата. Таа работеше како новинар во ТВ 24 Вести, а...

Коронавирус – силниот имунитет е клучен за добра прогноза на болеста!

Додека ја пишувам оваа колумна (25.2.2020), за нешто повеќе од 1 месец, глобално со коронавирус (2019-нКоВ) се заразени 80.227 лица, од кои 2.705 починале...

Настава и во домашни услови

За учениците што, поради поголеми здравствени проблеми или хронични болести, не можат да посетуваат настава подолго од три недели, наставата се организира во домашни...

Како да ја превенираме појавата на хемороиди и да ги ублажиме...

Покрај присутните генетски предиспозиции, најчести фактори што придонесуваат за појава на хемороиди се: физичка неактивност (продолжено седење или стоење), исхрана сиромашна со растителни влакна,...

Коронавирусот е болест на кинеската автократија

Кога кинеските лидери конечно ќе прогласат победа против епидемијата на новиот и смртоносен коронавирус, тие несомнено ќе му ги припишат заслугите на раководството на...

Што знаеме за коронавирусот и дали треба да бидеме загрижени?

Еј-би-си Автор: Тиган Тејлор Епидемијата започна со неколку случаи на пневмонија кај работници на рибен пазар во централна Кина. Сега новиот вирус го крена алармот во...

Насмеана депресија – болест што убива

Во психологијата постои поим наречен високофункционална депресија или попозната како дистимија. Лицето што се бори со дистимија ги има истите симптоми на депресија, но...

Нова ДНК -алатка

Новиот начин на уредување на кодексот на живот би можел да исправи 89 отсто од грешките во ДНК, кои предизвикуваат болест, велат американските научници. Технологијата,...

Забрана за чување свињи во домашни услови

Иницијатива на Агенцијата за храна и ветеринарство и здружението на производители на свињи и свинско месо За елиминирање секаква можност од појава и ширење на...