Ознака: Болест

Дали инјекцијата за слабеење е погодна за лекување ...

Тестираната супстанција, ликсисенатид, припаѓа на истата класа лекови како инјекцијата за слабеење и слични лекови за дијабетес. Сите овие лекови се таканаречени агонисти на...

Интензивни истражувања за нови лекови против Паркинсонова болест

Интензивно се спроведуваат истражувања за нови лекови против Паркинсонова болест. Има ветувачки нови резултати. Неодамна е објавено француско истражување за активна состојка за третман...

Вијаграта не ја лекува само импотенцијата, помага и за Алцхајмерова...

Податоците синтетизирани со вештачката интелигенција покажуваат дека лекот за еректилна дисфункција вијагра може да се пренамени и за други потреби. Студијата на клиниката „Кливленд“,...

Третман со светлина и со звуци за Алцхајмерова болест

Студија објавена во списанието „Нејчр“ сугерира дека Алцхајмеровата болест еден ден ќе може да се третира со блесоци на светлина и звуци. Научниците од...

Премногу гледање телевизија доведува до деменција, Паркинсонова болест и депресија

Гледањето телевизија е една од најчестите активности во слободното време, но дали знаете дека тоа може да има негативни последици по вашето ментално здравје?...

Шест знаци што укажуваат на цревна болест

Дигестивниот систем е неверојатно сложен систем составен од голем број микроорганизми. Затоа, важно е да се внимава на симптомите на нездрави црева, за навреме...

Доколку болеста Вилсон се открие навреме, пациентите може да имаат нормален...

Пациентите со ретката болест Вилсон да бидат видливи, лекарите навреме да ја дијагностицираат болеста затоа што доколку се открие во раната фаза, со терапија...

Каква болест е Конго-кримската хеморагична треска, од која почина 27-годишна штипјанка

Конго-кримската хеморагична треска (ККХТ) е широко распространета болест која се пренесува преку крлежи, предизвикана од вирус (Nairovirus, од семејството Bunyaviridae). Вирусот на Конго-кримска хеморагична...

Научно откритие што може да ја промени историјата на...

Пред неколку години беше идентификувана генетска мутација за која се смета дека играла улога во одложувањето на симптомите на Алцхајмеровата болест. Сега е опишан...

Псоријаза – болест со периоди на подобрување и на влошување

Автор: Д-р Тања Делева, дерматовенеролог, Поликлиника – Драчево, Скопје Псоријазата е хронична, инфламаторна, имунолошки посредувана кожна болест која има непредвидлив тек. Некои имунолошки фактори придонесуваат...