Ознака: АСНОМ

Човекот вграден во темелите на македонската државност

Ченто е предводник на македонската групација што се залагала за создавање широк македонски народноослободителен фронт, ослободување на целата национална територија и обединување на Македонија,...

Од историските архиви: Датуми за паметење во март

Македонскиот народ и држава имаат богата вековна традиција и голем број крупни настани, кои се трајно врежани во колективната национална меморија на македонскиот народ...

Одлуките на АСНОМ – основа за изградување национална (државна) стратегија на...

Деновиве во новинарско истражување низ историските архиви е пронајден документ од поновата македонска историја што датира непосредно по осамостојувањето. Според оцените на многумина интелектуалци,...

Значаен исчекор кон македонската државност

Седумдесет и осум години од одржувањето на Второто заседание на АСНОМ Денеска се одбележуваат 78 години од одржувањето на Второто заседание на Антифашистичкото собрание на...

Уривањето на АСНОМ – уривање на Македонија

Секој малку учен човек знае дека ако не постоеше Илинден 1903-та, не ќе постоеше АСНОМ 1944-та, ако не постоеја и едниот и другиот историски...

Тргната плочата за АСНОМ во „Св. Прохор Пчињски“, била од времен...

Откако повеќе портали објавија фотографија на која се гледа дека плочата ја нема на местото на кое беше поставена во манастирот Св. Прохор Пчински,...

Граѓанскиот отпор во духот на Крушевскиот манифест и АСНОМ

Со идеја за афирмација на позитивните вредности на македонското општество, а поаѓајќи од историското наследство и традицијата на Македонија, во која атрибутите на повеќеетничкиот...

Три знамиња, а една приказна, една историја, една нација, таа...

Зошто веќе шести ден упорно протестираме за одбрана на нашата држава, одбрана на нашиот народ, одбрана на нашиот јазик, идентитет, култура и историја? Во дваесет...

29 Ноември 1943 – ден што не се заборава

АВНОЈ, АСНОМ и македонската држава Денеска е 29 ноември. Тоа е 333-от ден во годината што не е престапна. До почетокот на новата остануваат уште...

Новиот мост на булеварот АСНОМ се отвора за еден месец

Привршуваат градежните работи на новиот мост на булеварот АСНОМ, кој според планот се отвора за употреба во текот на наредниот месец. Мостот е веќе...