Ознака: АСНОМ

Жените ја создаваа македонската држава

Седумдесет и пет години од Првата конференција на АФЖ на Македонија На 14 декември 1944 година во Скопје се одржа конститутивната конференција на Антифашистичкиот фронт...

Илинден и АСНОМ темел на македонскиот непокор

Ако Илинден 1903 година и Крушевската Република, како прво републиканско уредување на Балканот, беа идеја што траеше само десет дена, тогаш нејзината реализација станува...

Ист пат од минатото, различни правци во иднината

Треба да се истакне и дека на граѓаните им е доста од политичка злоупотреба и сквернавење на историските факти за собирање дневнополитички поени или...

Гудачкиот квартет на Пламенка Трајковска со концерт за Илинден

Гудачкиот квартет на Пламенка Трајковска ќе одржи концерт со наслов „Музика и филм“, вечерва, во 20 часот, во центарот за култура АСНОМ во Гостивар....

Предавството како белег на македонскиот фолклор

Пред седумдесет и четири години, АСНОМ донел решение за создавање суд за судење престапи „против македонската национална чест“, за што била предвидена најстрога казна....

Старите сомневања и во новата верзија на амандманите

Задоволството на носителите на проектот за уставни измени и на нивните поддржувачи за напредувањето во фазите за имплементација на спогодбата од Мала Преспа во...

Каква е разликата помеѓу одлуките и прогласот на АСНОМ

Во интерес на јавноста и за расветлување на сите непознаници, „Нова Македонија“ анализира какви се тежината и значењето на одлуките на АСНОМ, односно прогласот...

Заев: АСНОМ не се брише од Преамбулата, напротив ќе биде спомнат...

АСНОМ не се брише од Преамбулата на Уставот на Република Македонија. Тој ќе се содржи двапати. Во Преамбулата ќе се додадат и зборовите Охридски...

Главен уредник само за првиот број

НЕПОЗНАТИ ДЕЛОВИ ОД СВЕТЛАТА ИСТОРИЈА НА „НОВА МАКЕДОНИЈА“ Ако новинарството е огледало на времето што се живее, тогаш и проблемите што се јавуваат низ минатото...

Само за придавката „северна“ се потребни 288 корекции

ДО СОБРАНИЕТО ПРИСТИГНА ПРЕДЛОГОТ ЗА УСТАВНИ ИЗМЕНИ Владата му даде на Собранието насоки за четири суштински измени на Уставот за спроведување на спогодбата со Грција. Првата уставна...