Ознака: академик

Без искусување голема тага нема креација

Нада Поп-Јорданова, академик „Генијалност и/или лудило“ е новата книга на професорката Нада Поп-Јорданова, која последниве години како членка на МАНУ исклучиво се занимава со научни...

Не сретнав друг автор што точно знае како треба да се...

Режисерот Бранко Ставрев за академик Митко Маџунков Во времето кога Ацо Алексов беше ангажиран за режисер во новоформираната Македонска радио-телевизија, во театарот во Струмица неговото...

Театарот носи силни социјални пораки

Нада Поп-Јорданова, академик, професорка, авторка Нада Поп-Јорданова е македонска научничка и професорка од областа на медицината, психологијата, психосоматиката и членка на МАНУ. Објавила над 400...

Колосалноста на физичарот академик Георги Наџаков

Сведоштво и потсетување за лична судбина на значаен научник - физичар, академик на БАН, кој се изјаснувал како Македонец, Георги Наџаков, е упатено на...

„Етика во невронауката“ – нова книга на академик Нада Поп-Јорданова

Македонската академија на науките и уметностите ја објави книгата на академик Нада Поп-Јорданова „Етика во невронауката“, која, како што посочува во предговорот академик Витомир...

Боро Митриќески остави незаборавни дела

Меѓу 350-те дела што ги создаде препознатливиот портретист во македонската современа уметност е и портретот на Танас Луловски-Тане Крајот на оваа јубилејна година, кога Националната...

Почина академик Иван Катарџиев

Денеска почина академик Иван Катарџиев, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, соопшти денеска МАНУ. Академик Катарџиев е еден од основоположниците на македонската...

Последниот фељтон на Блаже Ристовски во „Нова Македонија“

ИН МЕМОРИАМ Почина академик Блаже Ристовски (1931-2018), редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, соопшти Македонската академија на науките и уметностите со голема...

Почина академик Блаже Ристовски

Почина академик Блаже Ристовски (1931-2018), редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, соопшти Македонската академија на науките и уметностите со голема тага. Академик...

За пламенот и светлината

Чудесно е денес да ги прелистуваш страниците на поезијата и есеите на современиот романски писател, академик Јон Деаконеску. Од повеќето романски писатели по Мирча...