Ако републиканците освојат мнозинство во Претставничкиот дом на конгресните избори на 8 ноември, најверојатно ќе се случи приспособување на политиката на Вашингтон кон Украина и можно е да се повлече неговата поддршка… Така барем пишува „Глобал тајмс“, во една од повеќето анализи и предвидувања во реномирани светски медиуми за случувањата по утрешните конгресни избори

Пресек на медиумски анализи во пресрет на утрешните американски конгресни избори

Неодамна, угледниот американски весник „Вашингтон пост“ објави напис со наслов „Европските сојузници се загрижени дека САД би можеле да ја повлечат поддршката за Украина“. Во него се наведува дека сојузниците на САД во Европа се сè позагрижени дека „обединетиот фронт“ на Западот против воените операции на Русија во Украина може „брзо да избледи ако републиканците победат на конгресните избори“.
Според неодамна објавената анкета на „Морнинг консалт“, само 29 отсто од републиканските испитаници мислат дека Вашингтон има одговорност да му помогне на Киев. Водачот на републиканците во Претставничкиот дом, Кевин Мекарти, на 18 октомври предупреди дека републиканците нема да напишат „бланко-чек“ за Украина ако го вратат мнозинството во Претставничкиот дом.
Судејќи според сегашната состојба, демократите ќе го загубат мнозинството од Претставничкиот дом, изјави за Лу Сијанг за „Глобал тајмс“, кој е експерт за меѓународни односи во Кинеската академија за општествени науки. Лу рече дека ако републиканците освојат мнозинство во Претставничкиот дом на конгресните избори на 8 ноември, ќе има очигледно приспособување на политиката на Вашингтон кон Украина. И по овие избори, американската помош за Украина ќе се намали или ќе биде значително намалена.

Американскиот политички систем како механизам за корекција

Честата промена во надворешната политика на САД е сè поочигледна за меѓународната заедница. Основната причина лежи во структурните противречности на американскиот политички систем. Двете главни американски партии претставуваат различни интересни групи и секој избор во суштина е промена на доминантната интересна група, истакна Лу. Таквиот политички систем понекогаш може да работи како механизам за корекција. Меѓутоа, со релативниот пад на САД, се разоткриваат сеопфатни длабоки противречности во областите како што се економијата, политиката и културниот идентитет. Исто така, на Вашингтон му е тешко да посвети доволно ресурси за да ја поддржи својата глобална хегемонија. Тоа, пак, им отежнува на САД да одржуваат конзистентна надворешна политика.

Како се одразува американската надворешна политика во Европа?

Наспроти заднината на тековните прашања, неизвесноста и честите промени во надворешната политика на САД донесоа огромни политички ризици за сите европски земји, бидејќи повеќето од нив имаат тенденција да зависат од американската безбедност. Бидејќи украинската криза неверојатно влијае на безбедносната рамка на Европа, нормално е да се види дека европските земји изразуваат загриженост поради потенцијалниот потег на САД да ја намалат поддршката за Украина.
Украинската криза испровоцирана од САД силно ги поткопа европските земји, при што стапката на инфлација во еврозоната достигна рекордно високо ниво, а енергетската криза се влоши. Бидејќи зимата наближува, многу европски земји сега се загрижени за греењето. Ако САД, неверојатно, ја прекинат помошта за Украина, Европа несомнено ќе мора да поднесе многу поголем товар.
САД многупати ги заробија своите сојузници или ги натераа да претрпат големи загуби, особено европските. Раздорот меѓу САД и Европа и американските кризи на доверба меѓу европските земји веќе се одамна познати. Поделбите и споровите меѓу САД и Европа ќе станат сè поочигледни поради неконзистентноста на американската политика.

Подготвил: Mарјан Велевски