фото: Пиксалс

Гувернерката на Њујорк Кети Хокл соопшти дека државата ги засилува напорите за борба против детска парализа, откако вирусот што ја предизвикува болеста опасна по живот беше пронајден во канализацијата во уште еден округ во Њујорк.

Хокл прогласи вонредна состојба во врска со детска парализа, дозволувајќи им на итни медицински работници, акушерки и фармацевти да спроведуваат вакцинација против болеста, а лекарите да издаваат трајни рецепти за вакцината. Податоците за имунизација ќе се користат за да се насочат напорите за вакцинација онаму каде што се најпотребни.

Здравствените власти започнаа со тестирање за траги од полио-вирусот во отпадните води, откако во јули во округот Рокланд беше откриен првиот случај на полио во САД по речиси 10 години. Последниот случај на вирус во канализацијата во државата беше откриен по тестирањето на примерокот земен минатиот месец во округот Насау.

Здравствените власти велат дека примерокот е генетски поврзан со случајот со полио Рокланд и дава повеќе докази дека вирусот се шири во регионот откако беше пронајден во канализацијата во Њујорк, а исто така и во окрузите Оринџ и Саливан.

Здравствените власти посочија дека сите невакцинирани њујорчани треба веднаш да се вакцинираат. Тие, исто така, повикаа на дополнителни дози за одредени луѓе, како што се здравствените работници во погодените области кои лекуваат пациенти кои може да имаат детска парализа.

Стапката на вакцинација против детска парализа во државата беше 79 проценти, но стапките беа пониски во окрузите Рокланд, Оринџ и Саливан.