Фото: Твитер / Движењето за слобода

Државната изборна комисија во Словенија ги објави првите делумни официјални резултати од парламентарните избори, а тие ќе се менуваат со зголемувањето на бројот на обработени гласачки ливчиња.

Според досега 53 отсто преброени гласови, Движењето за слобода на Роберт Голоб освои 32,87 отсто, односно 41 мандат, додека СДС на Јанез Јанша има 25,12 отсто и освои 31 мандат во Парламентот со 90 пратенички места.

Нова Словенија доби 7 отсто од гласовите и осум мандати, а СД со 6,67 отсто од гласовите освои осум пратенички места.