Фото: Твитер / Министерство за надворешни работи на Русија

Западот се преправа дека не ги забележува извештаите за вадење органи на мртви украински војници во Херсон. Ова го изјави на својот брифинг портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова.

Таа додаде дека овие операции бараат учество на голем број експерти и трошоци.

– Податоците за вадење на органи во Украина се доста забележливи и бараат итни меѓународни напори за следење и преземање соодветни мерки – нагласи Захарова.

Претходно, претставник на руските безбедносни сили, повикувајќи се на извор во медицинските установи во Херсон, изјави дека вработените во Украинската државна служба за медицина при катастрофи, која е дел од Министерството за здравство на Украина, тајно ги отстранувале органите од телата на украински војници за трансплантација во воената болница во Херсон, криејќи ги овие факти од семејствата на загинатите.