Фото: Фејсбук/Виктор Орбан

Намерата на НАТО да покаже поголема емпатија кон Украина во конфликтот со Русија наликува на постапките на пожарникар кој се обидува да изгасне пожар со ПП апарат, изјави денеска премиерот на Унгарија, Виктор Орбан.

Тој, во контекст на денешниот состанок на министрите за одбрана посветен на воената помош за Украина, истакна дека „НАТО секоја измината недела се доближува до војна“.

Според Орбан испраќање француски воени инструктори во Украина и дозволување на украинската војска да користи западно оружје во нападите врз руски цели се „вознемирувачки идеи“ кои го доближуваат НАТО до војна.

– Мисијата на НАТО во Украина создава опасност од светска војна, наместо да ги штити земјите членки на алијансата. Апсурдно е НАТО да не вовлече нас, земјите-членки во светска војна наместо да не штити – посочи Орбан за унгарското државно радио.