Русија утре ќе го прекине снабдувањето со електрична енергија за Финска, соопшти денеска добавувачот, во момент кога се зголемуваат тензиите околу кандидатурата на Хелсинки за НАТО поради воената кампања на Москва во Украина.

– Принудени сме да го прекинеме увозот на електрична енергија почнувајќи од 14 мај – соопшти РАО Нордик, подружница на рускиот државен енергетски холдинг Интер РАО.

– РАО Нордик не е во можност да плаќа за увезената струја од Русија – посочува компанијата.