Фото: Бенјамин Нетанјаху/Фејсбук

Израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху денеска на состанок на владата изјави дека Израел нема да ја прекине војната додека не се постигнат сите негови цели – уништување на Хамас, ослободување на сите заложници и обезбедување дека Појасот Газа никогаш повеќе не претставува закана за Израел.

Нетанјаху повтори дека уништувањето на Хамас е главната воена цел на Израел, што, како што наведе, повлекува уништување на преостанатите седум баталјони на таа терористичка група, операциите за расчистување што израелската армија ги спроведува во рациите во северниот и централниот дел на Појасот Газа, како и уништување на мрежата на подземни тунели на групата, што бара повеќе време.

Зборувајќи за потенцијалниот договор за ослободување на заложниците, Нетанјаху рече дека Израел нема да се согласи на никаков договор, по секоја цена, објави „Тајмс оф Израел“.

Нетанјаху рече дека не се точни информациите во медиумите дека Израел се согласил на ослободување на голем број терористи.