Во јули 2015 година, Иран се согласи на долгорочен договор за својата нуклеарна програма со САД, В. Британија, Франција, Кина, Русија и Германија. Според Заедничкиот сеопфатен акциски план (ЈЦПОА), Иран се обврза да ги ограничи нуклеарните активности и да дозволи меѓународни инспектори во замена за укинување на економските санкции. Во мај 2018 година, претседателот Доналд Трамп се откажа од договорот, враќајќи ги санкциите на САД кон Иран. По победата на претседателските избори во САД, во ноември 2020 година, новоизбраниот претседател Џо Бајден вети дека повторно ќе се приклучи на нуклеарниот договор сè додека Иран, исто така, се придржува до нуклеарниот договор.