Емануел Макрон/Фото: Фејсбук-страница на францускиот претседател

Според сите први проценки на институтите за испитување на јавното мислење, францускиот претседател Емануел Макрон нема да има апсолутно мнозинство во Национално собрание. Ова ќе биде првпат еден реизбран претседател да не добие апсолутно мнозинство, јави дописникот на МИА.

Коалицијата Заедно! добива релативно мнозинство со 224 пратеници, Нупес – сојузот на левицата е на второ место со 149 пратенички места, според првите проценки.

Ова според првата проекција во пратенички места направени од Ипсос-Сопра-Стериа за Фрасн Телевизион, Радио Франс, Франс 24-РФИ-МЦД и ЛЦП-Национално собрание. Претседателскиот камп, собран под знамето Заедно!, освои 224 места во Собранието. национално (154 за Републиката во Марш и неговите сојузници, 44 за МоДем, 26 за Хоризонти).

Левичарскиот сојуз на Новата народна еколошка и социјална унија (ЀНупес) е на второ место со 149 пратеници (86 за Бутновна Франција, 28 за еколошкиот пол, 22 за Социјалистичката партија, 13 за Француската комунистичка партија).

Националниот собир достигна историски резултат од 89 места, според првичните проценки, што ѝ овозможува на крајнодесничарската партија да поднесе предлози за гласање на доверба на владата (од 56 пратеници) и да го свика Уставниот совет за текстови на закони (од 60 пратеници).

Од десната страна, групата Републиканци губи 22 места (78 пратеници наспроти 100 во собранието во заминување), но ја избегнува катастрофата најавена за партијата по резултатот на Валери Пекрес на претседателските избори и може да биде дури и помошна сила за претседателскиот камп.


Излезни анкети: Премиерката Елизабет Борн е избрана, претседателот на собранието Ришар Феран е поразен

Премиерката на Франција Елизабет Борн е избрана за првпат за пратеник во шестата изборна единица во Калвадос, со 52,3 отсто од гласовите, според првите проценки на ИФОП. Таа го победи кандидатот на Нупес, Ное Гошар (47,7 отсто), јави дописникот на МИА.

Жералд Дарманин, министерот за внатрешни работи на својот Твитер профил објави дека е реизбран во 10-та изборна единица на Север, со 57,52 отсто од гласовите против Нупес, Лесли Мортре.

Оспоруваниот министер за солидарност, Дамиан Абад е реизбран за пратеник во 5-та изборна единица Ен, со 57,86 отсто од гласовите. Тој на тој начин ја победи кандидатката на Нупес, Флоренс Писани (42,14 отсто). Така, новиот министер за солидарност, автономија и инвалиди треба да остане во владата. Тој беше уште позагрозен бидејќи се соочува со неколку обвиненија за силување.

Поранешниот министер за внатрешни работи и претседател на пратеничката група на Републиката во Маарш Кристоф Кастанер е поразен во втората изборна единица Алпи-Горна Прованса, со 48,51 отсто од гласовите, покажуваат конечните резултати на МВР. Тој се соочи со кандидатот на Нупес, Лео Валтер (51,49 отсто).

Министерката за здравство, Брижит Бургуњон, беше поразена во шестата изборна единица Па-де-Кале. Таа се соочи со Кристин Енгранд, кандидатка на Националниот собир. Избрана за пратеник во оваа изборна единица од 2012 година, новата министерка за здравство и превенција се уште е малку позната на пошироката јавност и затоа не треба да ја задржи функцијата.

Претседателот на Националното собрание Ришард Феран го призна неговиот пораз. Тој беше поразен во шестата изборна единица во Финистер, со 49,33 отсто од гласовите, според делумните резултати пресметани врз основа на 96 отсто од регистрираните гласачи. Претседателот на Националното собрание се соочи со кандидатот на Нупес Мелани Томин (50,67 отсто) од гласовите.