Herzi Halevi
Фото: ЕПА

Началникот на Генералштабот на ИДФ, генерал-полковник Херзи Халеви, во изјава од воздухопловната база Неватим, рече дека „ќе се одговори“ на иранскиот напад со ракети и дронови врз Израел.

– Иран сакаше да им наштети на стратешките способности на државата Израел, тоа е нешто што не се случило порано. Бевме подготвени за операцијата „Железниот штит“ – рече тој.

– Минатиот понеделник видовме што се организира и мислиме дека државата Израел е многу силна и знае како сама да се справи со тоа, но со толку многубројна и толку далечна закана, секогаш сме среќни што ги имаме САД со нас – изјави Халеви.

– Гледаме напред, ги разгледуваме нашите чекори и ова лансирање на толку многу ракети, крстаречки ракети и дронови на територијата на државата Израел ќе наиде на одговор – истакна тој.

Базата Неватим беше погодена во иранскиот ракетен напад, при што ИДФ пријави мала штета на инфраструктурата

Операцијата на ИДФ за спротивставување на иранскиот напад во саботата е наречена „Железен штит“ – соопшти војската.