Фото: Принтскрин

Во следните 12 месеци

Земјите од Европската Унија планираат да ѝ достават на Украина еден милион парчиња артилериска муниција во следните 12 месеци, изјавија денеска дипломати на ЕУ за ДПА.

Земјите треба веднаш да испорачаат муниција од нивните постоечки залихи во земјата разурната од војна.

Дополнително, земјите-членки на ЕУ треба заеднички да купат повеќе гранати од калибар 155 mm во следните шест месеци за да ја поддржат Украина на подолг рок.

Земјите од ЕУ треба да бидат делумно рефундирани за нивните испораки на муниција преку фонд на ЕУ кој служеше во изминатите месеци за финансирање на испораките на оружје за Киев.

Првичните планови предвидуваат дека вкупно две милијарди евра (2,1 милијарда долари) треба да се стават на располагање за муниција за поддршка на Киев.

Договорот доаѓа поради загриженоста дека Украина би можела да остане без важни видови муниција во блиска иднина.