Ирската Влада дозволи форензичко ископување на масовна гробница пронајдена во сиропиталиште со кое управуваше Католичката црква.

Поранешното сиропиталиште во градот Туам, округ Галвеј имало подземна структура поделена на 20 соби, во кои се пронајдени останки од стотина деца.

Објектот раководени од Католичката црква биле дом за сираци, неомажени трудни жени и нивните бебиња во текот на 20 век.

Сиропиталиштата се најдоа во центарот на внимание во 2014 година кога локален историчар пронајде посмртници за речиси 800 деца, кои починале во сиропиталиштето, но не пронајде гроб на ниту едно дете.

Сиропиталиштето е затворено во 1961 година, а во масовна гробница пронајдени се останки на бебиња и мали деца на возраст од 35 недели до три години.