Директорите на училиштата во Австрија го вклучија алармот за ковид заболувањата во училиштата. Илјадници родители низ Австрија ги отпишуваат своите деца од училиште.

Според надлежните како што пренесуваат тамошните медиуми, во оваа земја веќе се поднесени 3.600 барања за напуштање на часовите за претстојната учебна година.

Се проценува дека тој број може да се зголеми на 6.000 до почетокот на училиштето. Во учебната 2019/2020 година имаше околу 2.000 деца кои беа отпишани пишуваат австриските медиуми.

Особено голем број откажувања има во Долна Австрија, околу 1150. Пред пандемијата, имаше просечно од 700 до 800 отпишувања на ученици. Во моментов, поради недостаток на студенти, можно е да се спојат часовите.

„Не можеме да ја поделиме класата. Имаме и еден наставник помалку. Доколку се преземат дополнителни мерки наесен на пример, за вакцинирање на дванаесетгодишници, веројатно повеќе студенти ќе си заминат. За мене како училишен работник ова е лудило “, истакна градоначалникот.

Иако напуштањето на училиштето е индивидуален случај, бројките се загрижувачки, рече директорот за образование на Долна Австрија, Јохан Хеурас. Тој нагласува дека училиштето е повеќе од пренос на знаење и оти на децата им недостасува социјален контакт.

„Би сакал родителите и децата да имаат задолжителен психолошки разговор пред да донесат одлука“, рече Хераус.

Нема законско решение, бидејќи во Австрија нема задолжително посетување на училиште, туку само обврска за посетување настава.