Претседателот на Русија, Владимир Путин, на почетокот на традиционалната воена парада во Москвапарада, им го честиташе на граѓаните Денот на победата над фашизмот. Toj рече дека победата е од колосална важност.

– Секогаш ќе се сеќаваме дека величествената победа над нацизмот ја постигна советскиот народ – рече Путин повикувајќи на едноминутно молчење за жртвите.

Тој рече дека Советскиот народ му изрекол историска пресуда за нацизмот и го победил.

Паради по повод победата над фашизмот ќе се одржат денес во 27 руски градови.

Почетокот на парадата во Москва беше обележан со камбаните на кулата Спасител на Црвениот плоштад. Парадата ја водеше врховниот командант на копнената армија, армискиот генерал Олег Саjуков, кој му го предаде на министерот за одбрана, Сергеј Шојгу,кој пак му достави извештај на претседателот Путин.

На Црвениот плоштад дефилираат 12.500 војници и 190 единици оружје, воена и специјална опрема и 76 авиони и хеликоптери.