Животни

Кучињата се секогаш на штрек кога ќе се појави некој нов. Но понекогаш тие веднаш почнуваат да ’ржат или да лаат на некои луѓе, но не и на други. Овој моментален темперамент може да предизвика агресија, одбранбеност или едноставно некаква форма на анксиозност.
Непознатото е страшно: Најчеста причина зошто вашето куче реагира лошо на одредени луѓе е затоа што доживува нешто ново. Ако кучето не е соодветно социјализирано, секое изложување на непознати, а со тоа и мноштво нови мириси, глетки и однесувања може да изгледаат опасно за животното.
Кучињата доживуваат некои особини како заканувачки: Додатоци како капи и очила за сонце го попречуваат погледот на кучето. На кучето може да му се допадне и вашиот шампон, парфем, дезодоранс или дури и храната што сте ја јаделе. Секоја комбинација од овие работи може да го направи кучето нервозно.
Се обидуваат да го заштитат својот сопственик, дури и ако тоа не е потребно: Кучињата можат да бидат територијални и заштитнички настроени кон своите луѓе. Така, тие можат да реагираат агресивно на секој што навлегува во нивниот простор или се однесува на начин што може да се сфати како закана за нивното семејство.
Кучињата ја гледаат вистинската природа на луѓето: Тие честопати се добри во проценување на карактерот, а неколку студии покажаа дека кучињата, всушност, можат да кажат дали некоја личност е доверлива или не. Кучињата постојано ги следат социјалните интеракции и се претпазливи во однос на тоа како другите луѓе се однесуваат со нивните сопственици.