Главната задача на нашата тироидна жлезда е да произведува хормони што го регулираат метаболизмот на телото и со тоа влијаат на речиси сите функции во нашето тело. Кога не функционира како што треба, може да влијае на нашето здравје на многу различни начини, објаснуваат лекарите. Според клиниката „Кливленд“, болеста на тироидната жлезда е општ термин за медицинска состојба што ја спречува нашата тироидна жлезда да го произведе потребното количество хормони.

Имено, нашата тироидна жлезда обично произведува хормони што му овозможуваат на телото нормално да функционира. Кога тироидната жлезда произведува премногу хормони, нашето тело премногу брзо ја троши енергијата, а оваа состојба се нарекува хипертироидизам. Од друга страна, тироидната жлезда може да произведе премалку тироиден хормон, тука станува збор за хипотироидизам. Но како да препознаеме дека нешто не е во ред со нашата тироидна жлезда? Како што објаснуваат лекарите, постојат неколку знаци што се најчест показател дека тироидната жлезда не работи правилно.

За жал, симптомите често може да бидат многу слични на знаците на други здравствени состојби, поради што ретко се дијагностицираат навреме. Поради ова, може да биде тешко да се знае дали симптомите се навистина поврзани со проблем со тироидната жлезда или со нешто сосема друго. Во основа, симптомите на болест на тироидната жлезда може да се поделат во две групи, односно оние поврзани со хипертироидизам и оние поврзани со хипотироидизам.

Симптомите на хиперактивната тироидна жлезда (хипертироидизам) може да вклучуваат чувство на анксиозност, раздразливост и нервоза, проблеми со спиењето, ненадејно губење на тежината, мускулна слабост, неправилни или отсутни менструации и проблеми со видот. Од друга страна, симптомите на слаба функција на тироидната жлезда (хипотироидизам) обично се замор, необјаснето зголемување на телесната тежина, губење на меморијата, чести и обилни менструации, сува коса и чувство на студ.