Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Неволното истекување на урината или уринарна инконтиненција е чест и сериозен проблем. Нормално, во текот на денот, бубрезите постојано создаваат урина, која преку уринарните канали доаѓа од бубрезите до мочниот меур. Главната улога на мочниот меур е да ја депонира урината и да ја празни. Покрај мочниот меур, важна улога во празнењето на урината играат и мускулите што се наоѓаат веднаш до почетокот на уретрата (сфинктери), кои се користат за доброволна контрола на мокрењето. За личноста да може да уринира и да ја задржува урината, наизменично, неопходно е да се зачува функцијата на мочниот меур и сфинктерот. Промените во односот на одредени анатомски структури директно до мускулите на сфинктерот исто така може да доведат до нарушувања на мокрењето. Уринарната инконтиненција е чест и значаен проблем, се верува дека околу 20 отсто од луѓето постари од 40 години имаат некаква форма на уринарна инконтиненција, иако се смета дека уринарната инконтиненција е уште почеста бидејќи во некои области се смета за дел од нормалниот процес на стареење. Многу почесто се јавува кај жените.
Постојат неколку вида уринарна инконтиненција. Стресната инконтиненција е најчестиот тип уринарна инконтиненција. Претставува истекување на урината за време на напор. Се јавува значително почесто кај жените. Пациентите известуваат дека има губење урина при кревање тегови, при кашлање или трчање. Главната причина за ова нарушување се слабите мускули на карлицата, што се јавува по породувањето. Итна инконтиненција се дефинира како ненадејна и неконтролирана потреба за празнење на мочниот меур. Пациентите обично чувствуваат ненадејна и силна потреба за мокрење, по што се навлажнуваат на пат кон тоалетот. Причината обично е непозната, често се јавува како резултат на невролошки заболувања. Мешаната уринарна инконтиненција е комбинација на стрес и ургентна инконтиненција. Количеството урина што тече може да биде мало, од само неколку капки до целото количество урина произведено во текот на денот.
Како се лекува инконтиненцијата? Третманот зависи од типот на инконтиненцијата. Промените во одредени животни навики како што се внесувањето течности, времето на внесување течности, внесувањето кафе и алкохолни пијалаци, потоа корекција на телесната тежина и проблемите со запек може да играат важна улога во лекувањето на инконтиненцијата. Т.н. Кегелови вежби, пак, се дизајнирани да ги зајакнат мускулите на карличниот под и да создадат подобра поддршка за мочниот меур и уретрата.