Италија е земјата што има најголем број заштитени локации од светското наследство според УНЕСКО. Откако комитетот на УНЕСКО го претстави годинешниот извештај за додавање нови места на листата, оваа држава сега може да се пофали со 58 заштитени места. Од новите локации што добија заштитен статус се колонадата од столбови во Болоња, циклусот фрески во Падова, како и Монтекатини-Терме во Тоскана, што е дел од најпознатите градови со бањи во Европа.
Со новата објава, Италија изби на првата позиција, пред Кина, со која претходно ја делеше. Кина сега има вкупно 56 локалитети како дел од светското наследство, со тоа што како новитет беше додаден стариот трговски кварт во Кванџоу од ерата на Сонг-Јуан. Со 51 заштитено место, Германија се наоѓа на третата позиција, пред Шпанија и Франција, откако листата на светско наследство се збогати со пет локалитети од оваа земја, и тоа историската уметничка колонија во Дармштат, еврејските локалитети во Шпејер, Вормс и Мајнц, градови познати како бањи, како и поранешните граници на Римското Царство во долна Германија (заеднички со Холандија) и границата со Дунав (заедничка со Австрија и Словачка).
Денес, листата на УНЕСКО вклучува 1.155 споменици во 167 земји како дел од светското наследство. Секое добивање на оваа ласкава титула со сигурност ќе го поттикне туризмот на едно место. САД остануваат со 24 места како дел од светското наследство за оваа година и повеќе не се меѓу првите десет земји. Велика Британија доби две нови заштитени локации, меѓутоа статусот на УНЕСКО го загуби ливерпулското пристаниште поради недозволени изградби во неговата близина.