Многу луѓе вложуваат време и пари во уредувањето на својот дом, но ако направат неколку грешки при уредувањето, домот може да изгледа евтино и невкусно. Избегнувајте детали како кратки завеси, пластични цвеќиња, радијатори што доминираат во собите, евтини теписи…

Избегнувајте „основни“ тавански светла: нијанси на светилки и тавански светла се едноставен и релативно достапен начин да го „збогатите“ изгледот и чувството на секој простор. Изберете тонови што одговараат на бојата на ѕидовите и мебелот или полиците.

Изберете затворени елементи: полиците се прекрасен додаток во секоја соба. Тие се одлични за прикажување фотографии, сувенири и растенија. Но тие во никој случај не се добар избор за организирање на секојдневните предмети и слично. Луѓето често избираат отворени елементи за складирање за лесна секојдневна употреба. Сепак, освен тоа, нема други предности. Освен што собираат прашина, ваквите елементи секогаш изгледаат неуредно и влијаат на впечатокот на просторот, без разлика колку убаво се наредени работите на нив.

Видливи кабли и други кабести парчиња: денес речиси нема продавница за уредување на домот што не нуди разновидни организатори. Згора на тоа, постојат и такви што се наменети токму за камуфлирање разни кабли. Тие се одлична работа ако не можете да ги скриете на друг начин. Покрај каблите, добар впечаток не оставаат видлива правосмукалка, метли и слични работи. Обидете се да инсталирате мала преграда или можете да отстраните полица од некој висок плакар и да направите простор за поголеми работи.

Несоодветен тепих: без разлика дали е премал или преголем, тепихот со погрешна големина, боја и стил ќе го расипе секој простор. Додека тепих што е избран точно по мера ќе направи огромна разлика. Така, за дневна и трпезарија изберете ги оние со поголеми димензии, а за бања помали или по нарачка. Можете да се одлучите и за опцијата без теписи, што ќе ви го олесни одржувањето на домот.