Кралот Чарлс го започна своето владеење во неизвесно време за Велика Британија и за светот

Подготовките за владеење на престолонаследникот завршија, како ќе владее кралот Чарлс Трети

Чарлс, откако чекаше 70 години, најверојатно ќе има свои ставови за тоа како може да ги искористи својата мека моќ и влијание. Неговото искуство во јавниот живот може да понуди некои индиции за тоа како ќе владее тој. Ед Овенс, историчар на модерната британска монархија, вели дека причината поради која монархијата преживеа е постојаното барање нови улоги за себе. Токму тоа може да биде водечки принцип за новиот крал: да се погрижи монархијата да опстане

Чарлс сега е официјално крал Чарлс Трети. Крунисувањето или церемонијата на крунисување на новиот суверен нема да се случи наскоро, но неговиот статус како крал е веќе поставен. Како крал, Чарлс е шеф на британската држава, како и шеф на државата на другите земји во Царството на Комонвелтот, кои сè уште го признаваат монархот, вклучувајќи ги Австралија, Канада и Бахамите. Во 2018 година, кралицата исто така го именува Чарлс за шеф на Комонвелтот на нациите, што е Обединетото Кралство заедно со група од 53 земји што имаат културни или политички врски со неа, вклучувајќи и како дел од нејзината поранешна империја. Чарлс беше наследникот со најдолг стаж, а неговите позиции, причини и скандали беа под лупа целиот негов живот, пишува „Вокс“.

Кралот Чарлс го започна своето владеење во неизвесно време за Велика Британија и за светот. Велика Британија ја напушти Европската Унија (ЕУ) и се обидува да ја воспостави својата позиција во светот по брегзит. Брегзит го тестираше единството на самото кралство, исто како што новата премиерка Лиз Трас стапи на функцијата во услови на инфлација, енергетски кризи и тековниот конфликт во Украина.
Британската монархија отсекогаш била алатка на мека моќ, и во земјата и надвор од неа. Чарлс, откако чекаше 70 години, најверојатно ќе има свои ставови за тоа како може да ги искористи својата мека моќ и влијание. Неговото искуство во јавниот живот може да понуди некои индиции за тоа како ќе владее тој. Ед Овенс, историчар на модерната британска монархија, вели дека причината поради која монархијата преживеа е постојаното барање нови улоги за себе. Токму тоа може да биде водечки принцип за новиот крал: да се погрижи монархијата да опстане.

Кралот има визија за соочување на предизвиците што сѐ уште се далеку

Седнувањето на кралот Чарлс на престолот е монументално, делумно затоа што беше потребно толку долго за да се случи. Кралицата Елизабета владееше цела генерација. Брук Њуман, историчарка на раната современа Британија и британското надворешно влијание на универзитетот „Вирџинија комонвелт“, вели дека таа ѝ помогна на нацијата да ги преброди сите кризи во последните седум децении, па, така, британскиот национален идентитет, навистина е обвиткан во ликот на кралицата Елизабета. Во нејзиното 70-годишно владеење, што е најдолго од кој било британски монарх, Елизабета владееше за време на деколонизацијата на големи делови од Африка и Карибите, неволјите во Северна Ирска, крајот на Студената војна, финансиската криза во 2008 година, брегзит, пандемијата на ковид-19 и други настани.

Елизабета го презеде тронот на млада возраст, која толку многу се градеше со улогата колку што и таа влијаеше врз неа. Таа зачува одреден степен на таинственост, секогаш претпазлива и внимателна во она што го кажува, што понекогаш им дозволуваше на некои Британци врз неа да го проектираат она што тие го сакаа. Чарлс не е толку популарен како кралицата, па дури и како што е неговиот син Вилијам, но некои експерти велат дека популарноста на Чарлс често има врска со очекувањата на народот.

Чарлс е присутен во јавноста 70 години. Тој, се разбира, беше цел на скандали, вклучувајќи ја и неговата разделба од принцезата Дијана. Исто така, тој јавно ги прифати каузите, од одбраната на ловот на лисици до алтернативната медицина и органското земјоделство. „Гардијан“ помина десет години трудејќи се да објави белешки што Чарлс им ги напишал на владините министри, лобирајќи за различни причини. Тие вклучуваат сè, од силните залагања да му се стави крај на нелегалниот риболов на посебен вид патагониска риба до повикот за испраќање повеќе опрема за војниците во Ирак.

Од друга страна, неговата јавна личност нуди некои индиции за тоа каков тип на крал ќе биде, а особено се истакнува неговото залагање за екологијата. Има многу прашања за тоа како ќе изгледа ова раководство, но, како што велат експертите, Чарлс има голем кредибилитет барем за ова глобално прашање, бидејќи предупредува за климатските промени уште од 1990-тите. Предизвикот, како што рече Овенс, е дека кралот Чарлс нема вистинска политичка моќ, а за да се справат со климатските промени, владите ќе треба да направат тешки политички избори и да дејствуваат. Но монархијата, исто така, може да ја искористи својата мека моќ, државни вечери или посети, за да се обиде да се залага за климатска акција. И секако, со преориентирање на монархијата околу ова глобално прашање, тоа е начин институцијата да остане релевантна, а можеби дури и неопходна.

Провокации со кои би можел да се соочи кралот

Чарлс ќе мора да се бори и со тоа каде се вклопува институцијата на монархијата со местото на Британија во светот и со самата идеја за британство. Како што истакнаа експертите, британската монархија е политичка институција, но се претпоставува дека е и над политиката. Кралското семејство го сфаќа ова многу сериозно, дури и кога го користи своето влијание за да се обиде да ги продолжи целите на Британија.

Чарлс, исто така, ја презема функцијата шеф на Комонвелтот. Кралицата Елизабета инвестираше во оваа улога како водач на Комонвелтот, а со пренесувањето на Чарлс, тоа значи дека таа сакала да продолжи. Но има и многу историски пресметки што навистина не се направени, особено кога станува збор за империјалната историја на Британија и нејзиното учество во трговијата со робови. Некои земји што сè уште ја признаваат монархијата, како Барбадос, неодамна одлучија да ја сменат Елизабета од функцијата шеф на државата, а и други, како Јамајка, веројатно ќе го сторат истото тоа.

Дали кралот Чарлс може или треба да ја задржи својата улога на шеф на Комонвелтот е едно од прашањата со кои најверојатно ќе се соочи. Но, како што рече Њуман, многу од овој поим за Комонвелтот потекнува од самата кралица. Ова е особено акутно бидејќи Велика Британија се обидува да се дефинира себеси по брегзит. Конзервативната влада ја промовираше идејата за глобална Британија во светот по брегзит, каде што Велика Британија повторно ги потврдува својата моќ и влијание. Тоа значи трговски договори со остатокот од светот, но и во неговата силна поддршка на Украина.

А потоа, тука е прашањето за самата Британија. Монархијата традиционално играше улога во зајакнувањето на врските меѓу Англија, Шкотска, Велс и Северна Ирска. Но брегзит затегна некои од нив. Го оживеа прашањето за независноста на Шкотска. Отвори незгодни прашања за статусот на Северна Ирска и го прави повторното обединување на Ирска поверојатна можност. Дури и Велс забележа зголемена поддршка за независност.

Распадот на единството не е неминовен, па дури не е ни многу веројатен за време на мандатот на Чарлс, но тој ќе мора да се бори со тоа. Едно нешто заедничко за секој Британец беше кралицата. Сега прашањето е дали кралот Чарлс Трети може да игра слична обединувачка улога. Аријана Чернок, професорка по британска и европска историја на Универзитетот во Бостон, рече дека британството ќе биде во прв план и степенот до кој монархијата може да помогне, зацементира или зацврсти некој вид наднационален британски идентитет, што ќе биде императив доколку Британија остане недопрена.

Тие предизвици се натрупуваат на врвот на најголемата нестабилност што Европа ја видела со децении. Конфликтот во Украина и одговорот на Западот ги влошија економските кризи поврзани со пандемијата, брегзит и трошоците за живот во Велика Британија. Но дури и со овие предизвици, британската монархија можеби нема да промени толку многу. Доследноста е главна карактеристика на монархијата. Како владее Чарлс и за што ќе се залага, на крајот може да зависи токму од притисокот да ја зачува институцијата.